Listeners:
Top listeners:
Veelbegaafd Peter Heerschop Peter van den Heuvel
Legal design pressure cooker Peter van den Heuvel
Veelbegaafd Jörgen Raymann Peter van den Heuvel
Veelbegaafd Bram Bakker Peter van den Heuvel
Veelbegaafd Spelen en Werken met Els, Jeroen en Peter Peter van den Heuvel
Met Niet Aangeboren Hersenletsel Peter van den Heuvel en Ellen Steijvers
Pod Past Future De introductie Peter van den Heuvel
legal design Peter van den Heuvel 12 juni 2024
Ik ben iedere keer weer verrast, verbaasd en blij als ik de uitkomsten zie in een dag creatief samenwerken met studenten HBO Rechten. In positieve zin. “Jullie weten niet hoe goed jullie zijn: jullie beginnen gewoon, waar ‘doorgewinterde’ professionals vaak eerst heel veel praten en overleggen. En jullie komen met vernieuwende inzichten en oplossingen.”
De studenten doen de studierichting Overheidsjurist bij Hogeschool Inholland. Een (werk)dag lang een pressure cooker legal design. In het vak Advies Informatie Veiligheid (AIV) werken studenten aan een casus over een ICT-protocol van een fictieve gemeente. Een document met heel veel tekst, juridische en technische termen en moeilijke zinnen. Er worden groepen gevormd, binnen de groep rollen verdeeld en met wat werkbladen gaan ze aan de slag. Veel energie en geroezemoes ontstaat, en vooral er worden situaties schetsmatig getekend, onderzocht en besproken. Iedere groep heeft een eigen focus, bijvoorbeeld het begrijpen van de verschillende gebruikers of weten wat er fout zo kunnen gaan en hoe je dat voorkomt. In meerdere presentatierondes worden tussenresultaten gedeeld. Op een Padlet-pagina komt alles samen, zodat iedereen de informatie heeft van alle onderzochte perspectieven: inzichten, aandachtspunten, schetsen, oplossingen, etc.
De leerpunten uit deze dag passen zij toe op een beroepsopdracht: een casus waarin (online) grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden. Hoe ga je daarmee om? En ook: hoe voorkom je dit? Studenten kijken onder andere naar welk recht hier van toepassing is en wat juridisch de posities zijn. En ook naar de verschillende manieren hoe je hier ‘in kunt staan’. Kijk je alleen reactief, bestraffend? Of grijp je dit aan om bijvoorbeeld de cultuur, preventie en gedrag te veranderen om problemen te voorkomen?
Aan het eind van de les vroeg ik Sarah: “Wat zou je dan graag hiervan meenemen? Van deze les van vandaag?”
Haar antwoord:
“Ik denk vooral misschien de bigger picture zien in alles. Dus ook die organisatorische dingen.
Als het gaat om die techniek. Jezelf goed kunnen aanpassen. Want technische dingen worden steeds belangrijker. En er komt steeds meer bij kijken. Dus ik denk dat is niet alleen voor mezelf, maar dat het voor iedereen heel belangrijk is als je een beetje het een en ander af weet van techniek en technische kennis. Of dat nou is dat je zeg maar leert hoe je een sterk wachtwoord moet maken. Of wat het ook maar is, leer het gewoon. Want het gaat steeds meer voorbij komen en het is wel echt heel belangrijk. En de risico’s worden ook steeds groter.”
Interdisciplinair samenwerking met de mens en zijn behoeften als uitgangspunt is belangrijk binnen legal design. Je kunt de ICT’er en de jurist natuurlijk bij elkaar zetten en een ‘gort droog’ ICT-protocol schrijven die de ICT’er en de jurist vanuit hun vakgebied tevreden stellen, zoals in de casus. Maar je kunt ook de communicatieadviseur en de verschillende gebruikers in verschillende situaties betrekken. Zo heeft ook het ontstaansproces van zo’n protocol waarde en leren alle betrokkenen iets van elkaar.
Ik was blij met het antwoord en alles wat in zo’n korte tijd is geproduceerd. Produceren vind ik een mooie manier van leren.
Luister hier de podcast met Sarah.
Meer informatie, een pressure cooker legal design doen of een podcasten gebruiken als onderwijs(ondersteunend) middel? Neem contact op.
En kijk bijvoorbeeld op www.basisboeklegaldesign.nl voor meer informatie en de snelstartgids.
Tagged as:
HBO Rechten interdisciplinair legal design onderwijs recht toegankelijk toegankelijkheid
About the author call_made
Als maker heb ik uiteenlopende en vaak mooie gesprekken waarvan ik later denk 'hadden we deze maar opgenomen'. Ik ben nieuwsgierig naar hoe dingen werken, of niet. Hoe het zou kunnen of moeten werken. Of het nu gaat over ondernemen, de rechtsstaat, de democratie, technologie, kunst en cultuur, de politiek en de samenleving, er is altijd iets in te ontdekken als we luisteren naar wat mensen te zeggen hebben.
Laat je oren, hoofd en hart nog meer genieten. Leer meer over verleden en toekomst en wat je vandaag kunt doen.
Wil je als partner interessante podcasts meemaken? Mail naar meedoen@podpastfuture.com
Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.
✖